Sem intoleranten na gluten. Kaj naredim?  

Mogoče ste se tudi vi spraševali, ko ste odkrili, da so težave, ki vas mučijo, povezane s to nevšečnostjo ali se zdaj sprašujete, medtem ko iščete odgovore po spletu. Prva težava, s katero se srečuje oseba, ki odkrije, da ne prenaša glutena, je sprememba prehrane. Veliko značilnih živil se rodi iz žit, ki vsebujejo gluten, in življenja brez kruha, testenin ali pice si skoraj ne moremo predstavljati. Na srečo obstaja veliko alternativnih možnosti in toliko živil brez glutena, ki vam lahko zagotavljajo pestro in okusno prehrano.

V nadaljevanju vam bomo pojasnili in naučili razlikovati žita, ki vsebujejo gluten, od tistih, ki jih nimajo.

Katere žitarice vsebujejo gluten?

 • pšenica
 • pira
 • horasan
 • ječmen
 • oves

Bolehate za celiakijo? Potem se morate popolnoma izogibati tem žitom, pripravkom, tudi farmacevtskim, ki vsebujejo gluten v obliki zgoščevalca in paste za mešanje pripravkov.

Intoleranca na gluten: Ali ste vedeli, da obstajajo različne vrste žit, ki so naravno brez glutena?

Naravne žitarice brez glutena so:

 • Riž
 • Kvinoja
 • Ajda
 • Tef
 • Amarant
 • Proso
 • Koruzni zdrob
 • Sirek

Katere so njihove glavne značilnosti?

Riž je zagotovo najbolj zaužita hrana brez glutena na svetu. Zelo prebavljiv, uspe uravnavati črevesno floro. Ima veliko kalija in malo natrija, zato je resnično primeren za tiste, ki trpijo za hipertenzijo. Bogato s številnimi hranili pomaga odpraviti napihnjenost.


Kvinojina drobna okrogla zrna svojo čvrsto teksturo ohranijo tudi po kuhanju. Odkrili so jo že Inki, danes pa so najbolj razširjene bela, rdeča in črna različica. Zaradi visoke vsebnosti olj je kvinojo najbolje hraniti v nepredušno zaprti posodi v hladilniku.


Ajda izvira iz Azije in je med žiti pravi posebnež, saj botanično spada med trave, sorodna pa je tudi rabarbari in kislici. Ajda je eno najbolj zdravih, okusnih in vsestranskih polnovrednih žit. Zrna edinstvene trikotne oblike lahko kupite nepražena ali pražena. V nepredušno zaprti posodi v hladnem in suhem prostoru jo lahko hranite do 12 mesecev.


Tef je drobceno žito, približno enake velikosti kot makovo seme, raste v skrajnih razmerah, tudi v zelo namočenih ali sušnih tleh (pretežno v Etiopiji in Eritreji). Je zelo različnih barv, od bele in rdeče do temno rjave. V nepredušno zaprti plastični ali stekleni posodi ga lahko hranite do 12 mesecev.


Amarat so drobna semena z okusom po oreščkih, ki so jih starodavni Azteki odkrili že pred več kot 8000 leti. To žito je bilo eno njihovih glavnih živil. Če ga hranite na toplem, izgubi okus in postane grenko, v hladnem in suhem prostoru pa zdrži do 12 mesecev.


Proso je rastlina z drobnimi okroglimi zrni, največkrat ga lahko dobite oluščenega. V Aziji je bilo močno razširjeno, preden je tam glavno žito postal riž. Proso hitro postane žaltavo. Če ga hranite v nepredušno zaprti posodi v omarici, ostane svež do dva meseca, v hladilniku pa štiri.


Koruzni zdrob, morda ga bolje poznate pod imenom polenta in čeprav velja za italijansko specialiteto, raziskave kažejo, da so ga najverjetneje odkrili že Indijanci približno 5000 let pr. n. št. Pridobiva se iz zmlete posušene koruze, lahko je drobno zmlet, srednje zmlet ali pa grobozrnat. Koruzni zdrob, shranjen v nepredušno zaprti posodi v hladnem in suhem prostoru, bo ohranil svežino do 12 mesecev.


Sirek so majhna okrogla zrna, ki izvirajo iz Afrike, so lahko od bele do rjave barve, rdeče ali črne. Najbolj običajen je beli sirek. Zmlet odlično nadomešča pšenično moko, ohranjen v celem zrnu pa je fantastična pokovka. V nepredušno zaprti posodi in v hladnem in suhem prostoru ga lahko hranite najmanj 12 mesecev.


Izključitev glutena iz prehrane nikakor ni sinonim za pomanjkanje želje po dobri prehrani. Prehrana osebe, ki ne prenaša celiakije ali glutena, mora biti čim bolj raznolika. Pomembno je, da imamo še naprej dober odnos s hrano in poskrbimo z izbiro hranljive in uravnotežene hrane. Glede predelanih izdelkov je zelo pomembno, da smo pozorni na deklaracijo, pri čemer vedno preberemo seznam sestavin in hranilnih vrednosti. Če ste diagnosticirani z intoleranco na celiakijo, se pred uporabo katere koli sestavine prepričajte, da je na pakiranju ustrezen simbol, ki na to opozarja.

Odkrijte vse izdelke Nutrifree, preverite njihove sestavine in hranilne vrednosti >>

Varna plačila in dostava

Nutrifree