Laktozna intoleranca je pogosta presnovna motnja, pri kateri je prisotno pomanjkanje encima laktaza. Laktaza je encim, ki razgrajuje laktozo ali mlečni sladkor (disaharid) na glukozo in galaktozo (monosaharida), ki se absorbirata iz lumna črevesja v krvni obtok.

Encim laktaza se nahaja na membrani enterocitov (epitelinih črevesnih celic) tankega črevesja. Ob pomanjkanju encima ostaja v tankem črevesju nerazgrajena laktoza, ki potuje naprej v debelo črevo.

Tam jo bakterije, ki so del normalne črevesne flore, razgradijo (fermentirajo) in razgradni produkti, maščobne kisline kratkih verig, plini, druge večje molekule, povzročijo neprijetne simptome naštete v nadaljevanju.

Kaj je laktoza?

Laktoza je naravni sladkor, ki se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih, zato se težave pojavljajo po uživanju teh izdelkov. Laktozna intoleranca ni enako kot alergija na mleko, pri kateri gre za neprenašanje beljakovin, ki se nahajajo v mleku.

Kako se razvije laktozna intoleranca?

Laktozna intoleranca je lahko primarna, genetsko pogojena, pri kateri v določeni starosti upade aktivnost laktaze. Običajno se začne v otroški dobi, lahko pa tudi v odrasli dobi.

Aktivnost encima laktaza je največja ob rojstvu, s starostjo pa se zmanjšuje. Kadar delovanje laktaze začasno ali trajno zavrejo bolezni, ki prizadenejo črevesno sluznico, gre za sekundarno laktozno intoleranco.

Vzroki za okvaro sluznice so lahko akutni gastroenteritis, celiakija, Chronova bolezen, okvara črevesne sluznice po kemoterapiji ali obsevanju, okužba s parazitom Giardia lamblia in drugi.

Ta vrsta intolerance izzveni, potem ko odpravimo oziroma pozdravimo vzrok. Pomanjkanje laktaze je lahko tudi prirojeno (kongenitalno), kar je redko in se deduje avtosomno recesivno.

Bolj ali manj občutljivi

Prevalenca laktozne intolerance se v različnih delih sveta zelo razlikuje.

ZDA naj bi imelo pomanjkanje laktaze 25 odstotkov odraslih belcev.

Evropi je prevalenca najvišja v južnih državah, okoli 70 odstotkov, najnižja pa na severu, okoli 5 odstotkov.

centralni Evropi je pomanjkanje laktaze prisotno pri približno 30 odstotkih odraslih ljudi.

Klinična slika:

Klinična slika je neznačilna.

Kaže se z:

  • driskami,
  • napenjanjem,
  • občutkom napihnjenosti,
  • slabostjo,
  • bolečinami v trebuhu,
  • odvajanjem vetrov,
  • pretakanjem po črevesju.

Diagnoza:

Težave se pojavijo eno uro do nekaj ur po zaužitju mlečnih izdelkov. Lahko se kaže tudi z depresijo.

Diagnozo bolezni postavimo s pomočjo klinične slike in povezave prebavnih težav z uživanjem mleka. Potrdimo jo s tem da težave ob prenehanju uživanja mleka izzvenijo.

Lahko naredimo tudi krvni laktozni tolerančni test in dihalni test. Zdravnika je potrebno obiskati tudi zato, da se izključijo druge bolezni, ki povzročajo podobne težave.

Kako jo zdravimo?

Zdravljenje laktozne intolerance je simptomatsko. Izogibanje laktozi je potrebno, kadar ima človek zaradi intolerance težave.

Iz prehrane izključimo mlekomlečne izdelke in druge izdelke, ki vsebujejo laktozo, to so slaščicepudingikruhmargarinasolatni prelivikosmiči.

Manjše težave povzročajo skutasirikefir in jogurti, saj bakterije, ki sodelujejo pri nastanku teh izdelkov, delno razgradijo laktozo.

Običajno lahko odrasli z laktozno intoleranco uživajo manjše količine mleka oziroma laktoze brez težav, posebej če jih zaužijejo med večjim obrokom.

Na tržišču je veliko mlečnih izdelkov, ki ne vsebujejo laktoze oziroma je laktoza hidrolizirana. Na voljo so tudi tablete z encimom laktazo, ki jih zaužijemo pred obrokom, ki vsebuje laktozo. Ob izključitvi mlečnih izdelkov iz prehrane moramo paziti na zadosten vnos kalcija z drugimi živili ali s prehranskimi dopolnili.

 

Spoznajte, katere žitarice ne vsebujejo glutena >>

 

Varna plačila in dostava

Nutrifree